Vintage en Design in Rotterdam: Von Deux

De winkel Von Deux Vintage en Design volg ik al langer op Instagram en ik geniet altijd zo van de filmpjes met stylingtips. Toen ik onlangs in Rotterdam was, ben ik er dan ook even binnen gestapt. Ik trof er eigenaar Rosanne (1979), druk in de weer om nieuwe stukken te controleren en toe te voegen. Rosanne maakte met plezier tijd vrij om een paar vragen te beantwoorden.

Vintage en Design in Rotterdam: Von Deux

Vanwaar Von Deux?

“Oorspronkelijk kom ik uit Zwolle, maar ik woon nu alweer 14 jaar in Rotterdam. De naam Von Deux komt van de achternamen van mijn man (Pascal Fontijn) en mij (Deuzeman). Het is een beetje als een grap ontstaan. Wij gaan namelijk iedere zomer met de auto naar Zarautz (Baskenland). Pascal rijdt alleen en ’s nachts gaan we altijd in één ruk door naar de eindbestemming. Daar aangekomen laten we onze moeders altijd even weten dat we veilig aangekomen zijn met de woorden: ‘Kamp FonDeu staat’. Ik wilde eigenlijk een Spaanse of Baskische naam voor het bedrijf, want ik ben 16 jaar lang docente Spaans geweest, maar ik kon niets vinden wat ik goed vond klinken. Wat voor iedereen goed uit te spreken was en wat de lading dekte. FonDeu bleef in mijn hoofd spoken en uiteindelijk heb ik daarvoor gekozen en heb ik de schrijfwijze aangepast. Het is een goede naam, want ik doe dit niet alleen, Pascal werkt achter te schermen hard mee om dit bedrijf tot een succes te maken.”

Sinds wanneer run je deze winkel?

“In 2017 ben ik begonnen met een webshop, maar ik heb deze gesloten nadat ik in juni 2020 de winkel opende. Maar goed nieuws, we zijn hard aan het werk met een nieuwe website en deze zal heel binnenkort online gaan.”

Vintage en Design in Rotterdam: Von Deux

Kom je uit de modewereld?

“Nee, ik heb geen mode-achtergrond, ik heb mijn Master of Education Spanish gehaald en heb zestien jaar voor de klas gestaan, maar ik draag al wel sinds m’n veertiende vintage. Ik kreeg vanaf die leeftijd kleedgeld en dat pakte ik ieder kwartaal steevast de trein naar Amsterdam om daar alles uit te geven op het Waterlooplein. Ik was en ben een hele grote muziekliefhebber en in die tijd luisterde ik heel veel Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Doors en kende ik alles van Woodstock. Ik wilde er net zo uitzien als zij, dus droeg ik broeken met wijde pijpen (die mijn moeder voor mij maakte), rock T-shirts en leren jasjes. Sommige items heb ik nog en draag ik nog steeds. Deze koester ik echt!”

“Ik had een grote liefde voor de Spaanse taal en wilde daar wat mee doen. Eigenlijk wilde ik nooit docente worden, ik dacht dat het maar voor even zou zijn. Toch beviel het me wel, behalve de laatste jaren. Er werd steeds meer van mij verwacht en ik werd echt onderbetaald. Toen mijn zus en vader heel erg ziek werden, besefte ik hoe kostbaar je tijd en je leven is. Ik ben gaan denken wat ik echt wilde met mijn leven. Ik had nog de keuze om er iets van te maken, zij niet meer. En toen ik tegen een burn-out aan zat heb ik vrijwel meteen m’n banen (ik werkte bij verschillende scholen) opgezegd. Ik moet nu tien keer zo hard werken, maar ik ben zo blij en dankbaar met mijn leven nu. Ik vind het wel heel jammer dat mijn zus en vader nooit de winkel hebben kunnen zien, maar ik weet en voel dat ze altijd meekijken”.

Vintage en Design in Rotterdam: Von Deux

Verkoop je vintage of ook tweedehands?

“Ik verkoop alleen vintage. Geen designervintage, maar ik verkoop wel vintage van hele goede kwaliteit. Alle kleding is door mij ‘handpicked’ uitgezocht, gewassen en gestreken. Je kunt het dus meteen dragen en er zeker van zijn dat het stuk geen gebreken heeft”.

Heb je voorkeur voor een bepaalde stijl en/of merken

“Mooie jasjes van Ungaro en Guy Laroche zijn mijn favoriet, vooral de jaren ’80 modellen. Ik heb verder niet echt een voorkeur voor merken, ik koop wat ik mooi vind zonder naar merken te kijken. Wel heb ik een voorkeur voor leer, ik verkoop echt kwaliteitsleer, voornamelijk uit Italië. Verder heb ik veel high waist broeken in de winkel hangen, mooie blouses, truien en vesten van mohair en veel klassieke wollen blazers. Maar de holy grail is voor mij toch wel het Chanel jasje. Ooit hoop ik er een te vinden, maar ik weet niet of die dan in de winkel terechtkomt….”

Hoe omschrijf je je eigen stijl?

“Tijden veranderen en naarmate je ouder wordt verandert je stijl ook wel een beetje. Sinds ik Von Deux ben gestart krijg ik zo vaak mooie items in mijn handen en die verdwijnen soms toch wel in mijn eigen kast. Eerder droeg ik veel skinny jeans, maar tegenwoordig kun je me uittekenen in een high waist bandplooibroek. En ook al heb ik veel jurken en rokken in mijn kast hangen, toch kies ik bijna altijd – behalve toevallig vandaag – voor een broek, want daar kan ik mij beter in bewegen en voel ik mij fijner in. Daarnaast draag ik veel leren jasjes, klassieke wollen blazers en bombers. En dit alles aangevuld met de nodige portie gouden sieraden.”

“Ik draag vaak een periode één item heel veel en daar maak ik dan verschillende combinaties mee. Dat vind ik zelf ook het leukste om te doen: combinaties maken die net even anders zijn. Ik heb weinig met schoenen en draag dan ook bijna iedere dag m’n Docs. Ik hou van vintage leren tassen en heb een mooie verzameling thuis. Toch heb ik altijd dezelfde bij me, omdat ik ’s ochtends te ongeduldig ben om alles over te doen in een andere tas. Misschien moet ik daar eens wat meer moeite voor doen …”.

Vintage en Design in Rotterdam: Von Deux

Heb je een favoriete aankoop?

“Wanneer ik nadenk over mijn persoonlijke favoriete aankopen, dan zijn het allemaal leren stukken. Ik heb een aantal echt hele mooie leren jasjes, waarvan eentje gekocht in Rome waar ze zoveel goede vintage winkels hebben. Maar mijn zwarte leren western gilet is denk ik de grote favoriet. Er gaat bijna geen week voorbij dat ik ‘m niet draag en hij is ook zo goed te combineren. Voor de winkel heb ik twee keer echt hele mooie zijden bombers weten te scoren. Deze waren geborduurd en hadden prachtige kleuren en prints. De een heeft m’n schoonzusje meteen gekaapt en de andere een vriendin. Maar dat is fijn, dan zie ik ze nog eens voorbijkomen.”

Wie zijn je klanten?

“Er komen hele leuke mensen naar de winkel. Mijn jongste klant is ongeveer 12 en de oudste 91 en zij willen beiden nooit meer nieuwe kleding dragen. Mijn klanten komen niet alleen uit Rotterdam, maar door Instagram reizen toch veel volgers naar Rotterdam om de winkel eens te bekijken. Vaak maken ze er een dan een weekend van. Zo leuk, want het is zo’n toffe stad, daar komen mensen ook vaak achter wanneer ze hier zijn”.

 

Heb je een ‘gouden tip’?

“De belangrijkste tip is altijd: ‘Draag waar jij je goed in voelt, waar jij je krachtig in voelt en waar jij blij van wordt.’ Dat straal je namelijk echt uit en wanneer je je goed kleedt, dan voel je je ook goed. Wil je kleur dragen, draag dan kleur. Wil je helemaal in het zwart gaan, ga ervoor! Laat je niet tegenhouden door je leeftijd of wat anderen ervan vinden, maar leef je uit. Trek al je kleding uit de kast en ga experimenteren. Maak combinaties die je anders misschien niet zou maken en je zult echt zien dat er veel meer uit je eigen kast te halen valt. Twijfel je over een look, maak dan een foto van jezelf. Je ziet dan meteen of het iets is of niet. Vreemd misschien, maar dat werkt vaak wel”.

Oog voor Stijl

Rosanne had me via Instagram al eens laten weten dat ze mijn boek Oog voor Stijl ook in de winkel heeft. Ik zie dat mijn boek tussen de werken van Vogue staat! Rosanne: “Er staan zoveel tips in. Bijvoorbeeld de tip van Harriet Calo om twee kleuren lipstick tegelijk te gebruiken, dat werkt geweldig en pas ik dagelijks toe.”

 

Meer Vintage- en tweedehands in Rotterdam

Mocht je naar Rotterdam gaan, kun je ook een tweedehands- en vintage route lopen. De afstanden zijn niet al te groot tussen Von Deux aan de Goudsesingel 69 en bijvoorbeeld Dearhunter aan de Eendrachtsweg en naar ByHendrikus in de Pannenkoekstraat. In deze straat zit (volgens een van mijn volgers) nog een goed tweedehands adres: Nen Xavier. En vanaf 1 april is Céno classics geopend aan de Zwaanshals 283 A. Misschien ook leuk in deze route is Merk|Waardig, Kleiweg 107 b In deze winkel veerkopen ze zowel nieuw als tweedehands.

Als ik weer in Rotterdam ben ga ik daar zeker ook even kijken!