Voices of Fashion in het Centraal Museum in Utrecht

 

Voices of Fashion. Black Couture, Beauty and Styles

Binnenkort opent in het Centraal Museum een nieuwe mode expositie met als titel Voices of Fashion, met als doel een inclusievere herinnering aan de modegeschiedenis te ondersteunen. “Voices of Fashion gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. Dat doen we door intensief samen te werken met ruim 70 modeontwerpers, makers, kunstenaars, uit binnen- en buitenland. Deze multidisciplinaire tentoonstelling gaat in op de actualiteit en de geschiedenis aan de hand van de voices van de deelnemers.”

Black beauty

Op de site van het Centraal museum is te lezen dat Janice Deul – Diversity Rules-oprichter – heeft meegewerkt aan deze expositie. Janice Deul: “Black people zijn de ‘Curators of Cool’, wordt regelmatig gezegd, maar dat wordt lang niet altijd erkend of herkend waar het ertoe doet. Dat heeft alles te maken met macht en historie. Daarom ben ik zo blij met deze expo. Het is een viering van black beauty, talent en cultuur, die hopelijk tot nadenken stemt en modellen en ontwerpers de credits geeft die ze verdienen.”

samen met Janice Deul, foto MisjaB (2016)

Opening

De opening van Voices of Fashion staat gepland voor 13 februari en zal duren tot 24 mei 2021. Of de opening ook daadwerkelijk door kan gaan moeten we i.v.m. de pandemie natuurlijk nog even afwachten. Je kunt hiervoor het best de website van het Centraal Museum in de gaten houden.

Pin It on Pinterest

Share This