Voorjaar: tijd voor de perfecte zonnebril

Een zonnebril ‘op sterkte’ staat al jaren op mijn wensenlijst. Ik was dan ook heel blij met de uitnodiging van Mooie Ogen om in het voorjaar foto’s te maken tijdens een speciale ‘zonnebrillendag’ in hun winkel. Ik rij er graag voor naar Schagen, want ik vind het superleuk om mensen te fotograferen. Bovendien krijg ik de laatste tijd vaker vragen van mijn volgers, die – net zoals ik – ook graag willen weten waar ze op moeten letten bij de aanschaf van een (zonne)bril. Tijdens een Facebook live legt Sharon er alles over uit en ik schrijf druk mee.

Wat is het belangrijkste waar je op moet letten? 

Sharon: “Een zonnebril is bedacht als bescherming van je ogen, dat is dus heel belangrijk. Maar tegelijkertijd is het een accessoire waarmee je een statement kunt maken. En die twee dingen gaan toevallig heel goed samen: een lekker groot montuur biedt bescherming én het is tegelijkertijd een fashion accessoire. Een zonnebril mag echt zo royaal van formaat zijn dat je wenkbrauwen eronder verdwijnen. Want het bovenste gedeelte biedt vooral bescherming. En de huid rondom het oog moet goed beschermd zijn, ook om kraaienpootjes te voorkomen.”

Van pastel tot felle kleuren

“Voorheen waren de monturen van zonnebrillen voornamelijk donker – denk zwart en bruin – maar dit jaar zien we waanzinnige kleuren. Van zacht pastel tot felle kleuren als oranje en rood. Combinaties van bijvoorbeeld een aubergine voorkant met paarse veren of verschillende pasteltinten gecombineerd. Daarnaast zijn er voor de liefhebbers natuurlijk nog steeds de donkere kleuren.”

Degradé

Sharon: “Als je een zonnebril ‘op sterkte’ wilt vinden wij het ook heel mooi om te kiezen voor degradé glazen. De bovenkant is donker – en zorgt dus voor optimale bescherming van je ogen – en verloopt naar licht aan de onderkant. Het zorgt voor een vriendelijke en zachtere uitstraling.”

Welke bril past bij welke gezichtsvorm?

Sharon: “De vorm van je gezicht is natuurlijk belangrijk bij de keuze. Een rond gezicht kan best een hoekige bril gebruiken. Bij een gezicht met wat rechte, hoekige lijnen zorgt een ronde of ovale bril voor een zachtere uitstraling. Maar misschien nog wel belangrijker is de verhouding en de balans. Een zonnebril kan symmetrie brengen, met de juiste grootte verdeel je je gezicht in drie gelijke delen. Een zonnebril mag altijd nét iets groter zijn dan je gewend bent, maar het montuur moet ook weer niet zo royaal zijn dat het op je wangen steunt.”

Pilotenbril

“Vrouwen die liefhebber zijn van een ‘pilotenbril’ wil ik er nog even op wijzen dat de vorm van die glazen het gezicht als het ware een beetje ‘naar beneden trekt’. Dat is niet mooi, zeker niet als je iets ouder wordt, je oogt daardoor wat verdrietig. Kies liever een bril die lijkt op een pilotenbril, maar met een vlindervorm die je gezicht als het ware een beetje ‘lift’.”

Is een zonnebril mode gevoelig?

Sharon: “Dit jaar is het jaar van de gekleurde zonnebrillen, maar wij doen niet aan trends. Wij zijn gek op de iconische modellen in onze collectie. Zoals de brillen van Oliver Goldsmith. Oliver Goldsmith leeft inmiddels niet meer, maar zijn kleindochter laat met de tekeningen van haar grootvader nu nog exact dezelfde brillen maken als in de jaren 60/70. Zoals bijvoorbeeld het witte model ‘Koko’ uit 1966. Nog steeds te koop in de originele donkere kleuren, maar ieder jaar komen er nieuwe kleuren bij. En ook Emmanelle Khahn gebruikt iconische modellen in allerlei kleuren. Daarmee koop je een echt mooie, tijdloze zonnebril die niet aan mode onderhevig is.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Merken met een verhaal

“Wij vinden het een uitdaging om pioniers op brillengebied te ontdekken. Mensen die met passie een mooie, kunstzinnige collectie maken met (vaak) nieuwe materialen. Mensen die een nieuwe kijk op ‘eyewear‘ hebben en  die verrassende nieuwe combinaties maken qua materialen en bewerkingen. Vaak van gerecycled materiaal en gemaakt in kleine ateliers. Zoals de 3D geprinte ontwerpen van het merk Impressio uit Luxemburg.

Impressio

Kun je ook een ‘gewoon’ montuur kiezen?

Sharon: “Een gewoon montuur kan meestal – als het ook een royaal formaat is – ook gebruikt worden als zonnebril. Op deze foto zie je dat goed. Ik heb het blauwe exemplaar als gewone bril, daarnaast is van hetzelfde model de zonnebril versie te zien.”

Voorjaar: tijd voor de perfecte zonnebril

Anouska (met zonnebril) en Sharon – allebei Emmanuelle Khahn

Nog meer inspiratie

Deze slideshow vereist JavaScript.

vlnr: Dianne, Thérèse en Anna, alledrie met een Emmanuelle Khahn

Mijn keuze: een klassieker

Het was lastig kiezen, maar ik heb de – voor mij – perfecte zonnebril gevonden: model Koko van Oliver Goldsmith. Zo’n tijdloze klassieker, daar hou ik van en past ook bij me. In 1968 schreef The Times:

‘What Vidal Sassoon is to hair and Mary Quant is to clothes, Oliver Goldsmth is to sunglasses and spectacles’

Op deze foto’s zie je ook goed het verschil tussen de (links) donkere glazen en rechts de bril met degradé glazen. Laat de zon maar komen, ik ben er klaar voor!

Ben je op zoek naar nog meer zonnebrillen inspiratie: kijk dan ook even hier