Vriendinnen Els & Trudy in Marten & Oopjen

Rembrandt

Rembrandt schilderde in opdracht huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit in 1634 in Amsterdam. De meer dan twee meter hoge schilderijen waren vervolgens bijna 400 jaar in privébezit. Begin 2016 werden de twee portretten gezamenlijk gekocht door Nederland en Frankrijk. Vorig jaar waren ze te zien in het RIjks, nu worden ze gerestaureerd in het restauratie-atelier van het Rijksmuseum.

Els & Trudy

vriendinnen Els & Trudy in Marten & Oopjen

Els van Rossen (1951) en Trudy Rodenrijs (1949) zijn al jaren bevriend en wonen sinds kort in hetzelfde flatgebouw in Rotterdam. Ze zijn allebei creatief, geven ook naailes aan een clubje vrienden en bekenden. En ze gaan graag naar stoffenbeurzen. Het zijn grote beurzen die binnen worden georganiseerd, bijvoorbeeld in Ahoy in Rotterdam of de Broodfabriek in Den Haag. Deze lap stof zagen ze in Ahoy. Met Rembrandt’s Oopjen & Marten.

 

Puzzelen

Het was even puzzelen hoe ze de lap stof op zo’n manier konden benutten dat er voor hen allebei een jurk uitkon. Els heeft de benen van Marten aan de achterkant verwerkt. Trudy’s jurk heeft geen mouwen, zij draagt er altijd deze doorzichtige, lange blouse overheen. Heel geestig om deze jurken bij elkaar te zien. Els: “We hebben de jurk nog niet eerder tegelijk aangehad. Dat gaan we binnenkort wel doen als we naar een feestje van een gezamenlijke kennis gaan.” Het lijkt mij een leuke binnenkomer en levert in ieder geval stof tot praten.

vriendinnen Els & Trudy in Marten & Oopjen

De bril die Trudy draagt is van het merk Salt, via Blick brillen, het montuur in haar handen van Suzy Glam. De bril van Els is van het merk Mykita

Te zien voor publiek

vriendinnen Els & Trudy in Marten & Oopjen

Mocht je vorig jaar niet in de gelegenheid zijn geweest om de portretten te bewonderen, geen nood. Na de restauratie worden de schilderijen eerst drie maanden in het Rijksmuseum getoond en daarna drie maanden in het Louvre. Vervolgens vijf jaar in het Rijksmuseum en vijf jaar in het Louvre. Daarna zijn ze om de acht jaar afwisselend in het Rijksmuseum en het Louvre te zien. Tussen de beide musea is overeengekomen dat de doeken altijd samen getoond worden.

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

Pin It on Pinterest

Share This