Vriendinnen Inge en Marijke in Rotterdam

Inge Dane (1959) links op de foto en vriendin Marijke de Wilde (1952)

Vriendinnen Inge en Marijke in Rotterdam

We ontmoetten elkaar bij Lalunia op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam, de winkel waar Inge parttime werkt. Inge en Marijke zijn niet alleen hartsvriendinnen, maar je ziet meteen dat ze ook dezelfde smaak hebben, ook wat kleuren betreft. Toch blijken er wel verschillen te zijn. Marijke: “Inge is toch wel iets uitbundiger in haar keuzes wat betreft kleding en sieraden. Als ik iets gewoon mooi vind is het voor Inge soms te saai.”

Als zussen

Het is erg leuk om deze vrouwen te interviewen, ze kennen elkaar door en door en geven elkaar de ruimte. Ruim veertig jaar geleden leerden ze elkaar kennen aan de hbo-lerarenopleiding Textiele werkvormen en Handvaardigheid in Delft. Behalve dat ze op dezelfde jarig zijn, bleken ze veel meer met elkaar gemeen te hebben. Zoals hun interesse in mode, kunst en zelf tassen en sieraden maken. Inge: “We zien elkaar nog steeds bijna elke week en gaan vaak naar musea, theater- en balletvoorstellingen. En niet te vergeten de vakantietripjes die we maken. Toch is er nooit onenigheid.” Marijke vult aan: “Ik denk dat het komt omdat we allebei meegaand zijn. Ik hoorde iemand eens zeggen dat een vriendin een zus is die je zelf hebt uitgekozen. Dat klopt in ons geval helemaal. Het voelt alsof we zussen zijn. We kennen elkaars familie en hebben samen veel meegemaakt.”

Tassen

Creatief zijn ze allebei; hun tassen en sieraden zijn van eigen makelij. Inge beschikt over een leeratelier waar ze soms samen werken. Inge: “Ik zou wel net zo besluitvaardig willen zijn als Marijke. Als we allebei een stuk leer hebben om een tas van te maken kan ik zó lang twijfelen wat het moet worden, dat er niks uit m’n handen komt.” Maar deze rode rugzak met zwarte stippen is in ieder geval goed gelukt. Net zoals het strakke model dat Marijke met de letter M gemaakt heeft.

Sieraden

Alle sieraden zijn zelfgemaakt. De uitbundige ketting van Inge is gemaakt van afvalmateriaal. Inge verkoopt haar sieraden, niet alleen in de winkel waar ze werkt, maar ook rechtstreeks via ingedane@hotmail.com
Marijke draagt vandaag alleen zilveren sieraden, maar verkoopt liever niet. Marijke: “We zijn allebei verzamelaars, maar Inge kan makkelijker afstand doen van iets. Ik vind dat moeilijk. Het lijkt bij mij thuis wel een winkel met schoenen, sieraden en kleding. Soms draag ik iets jaren niet en ineens ontdek ik er weer nieuwe combinaties mee.”

 

Schoenen

Inge is groot liefhebber van de Tabi schoenen van Maison Margiela. Inge: “Toen dit model in 1984 werd gelanceerd vonden we ze eerst gek. Inmiddels zijn het de leukste schoenen die ik kan bedenken. Marijke heeft ze trouwens ook. Dit paar heb ik online gekocht, het model is in samenwerking met Reebok gemaakt.” Marijke heeft voor de gelegenheid haar mooiste laarsjes aan. Marijke: “Het merk is Paloma Barceló, 25 jaar geleden gekocht in Middelburg. Ik ben er heel zuinig op, want ze zijn best kwetsbaar. Maar als ik ze aanheb krijg ik er altijd complimenten over.”

Vriendinnen Inge en Marijke in Rotterdam

Japan

Liefde voor Japan delen ze ook en lang waren er plannen om er nog eens naar toe te gaan. Ze wilden ook zo graag eens naar het Kyoto museum . Maar dat zal er niet van komen. Inge: “Het wordt te ingewikkeld om zo’n lange reis te maken, we hebben ook last van vliegschaamte. Gelukkig hebben we allebei het boek van dit museum, daar genieten we ook van.” Marijke vult aan: “Als weldenkend mens kun je de vervuiling niet meer negeeren. Er er zijn nog zoveel steden waar we per trein naartoe kunnen.”

Vriendinnen Inge en Marijke in Rotterdam

Marijke draagt een zwart geplisseerde blouse, geïnspireerd op de ontwerpen van Japanner Issey Miyake, maar is van het merk Kedziorek. Haar rok is van COS. Inge draagt een jurk en jasje van Rundholz. De armbanden vond ze bij een kringloopwinkel. Haar bril is van het merk Oscar Mamooi en kocht ze bij haar favoriete opticien Ben Akkerman (ook op die leuke Nieuwe Binnenweg). (Voor meer verkooppunten van Oscar Mamooi kun je terecht bij de importeur voor Nederland). De foto’s zijn gemaakt bij het Depôt van Museum Boijmans van Beuningen. Inge:” Niet voor het eerst dat wij hier naartoe gaan trouwens, maar het is zo fantastisch. Je ontdekt steeds weer iets nieuws.” Voor mij is dit ook een fantastische plek om foto’s te maken!

Vriendinnen Inge en Marijke in Rotterdam