voor mijn lezers.

Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s, 1961, kleding van Givenchy

Vrije Academie: Colleges Dandy’s en Dames

Bij de Vrije Academie hebben ze de afgelopen periode flink doorgewerkt en de programma’s voor komend najaar samengesteld. Op veel verschillende gebieden, maar natuurlijk ook op het gebied van mode. Zoals Modepoppen door de eeuwen heen, een online crusus door Birthe Weijkamp. Een korte reeks Duurzame mode door Japke van Uffelen, die zowel online maar ook ‘in de zaal’ wordt gegeven. Mijn aandacht ging meteen uit naar de hoorcolleges (5 in totaal) met als titel Dandy’s en Dames. Deze hoorcolleges worden zowel online als in de zaal aangeboden en worden verzorgd door kunsthistorica en modedeskundige Carien Kanters. De lokaties zijn in Amsterdam (2), Den Haag en Haarlem. Hieronder een korte omschrijving zoals die ook op de site van de VA te lezen is:

Trendsetters in de mode afgebeeld in de kunst

“Mode staat de laatste jaren, ook in de kunstwereld, enorm in de belangstelling. In deze vijfdelige collegereeks door kunsthistorica en modedeskundige Carien Kanters gaan we chronologisch door de modegeschiedenis aan de hand van afbeeldingen van mannen en vrouwen die bepalend zijn geweest voor wat er in Europa gedragen werd. Eeuwenlang waren dat Koningen en Keizerinnen, soms puissant rijke burgers. Later ook actrices en zangers, ijdele dandy’s en glamoureuze filmsterren en rebellerende jongeren.

Vrije Academie: Colleges Dandy’s & Dames nu met korting

Koningin Elisabeth I van Engeland in 1592, door Marcus Gheeraerts

Kent u bijvoorbeeld Beau Brummell die door zijn chique kledingstijl aan het begin van de 19de eeuw een enorme invloed had op Prince Regent George IV? Of de Franse Robert de Montesquiou, die onder andere model stond voor The picture of Dorian Gray (1891) van de Engelse dandy Oscar Wilde. Chanel maakte en droeg wat ze zelf leuk en comfortabel vond, de jeugdige actrice Audrey Hepburn werd in de jaren 50 hét nieuwe voorbeeld van vrouwelijke schoonheid, en toen Madonna met haar uitdagende korsetten op MTV verscheen wilde elk meisje er opeens ook zo uit zien.

Kleermakers en modeontwerpers bedenken vormen, kleuren en materialen van kleding, maar wie het waar en hoe draagt, bepaalt uiteindelijk of het ook echt Mode wordt.”

voor mijn lezers.

Giovanni Boldini, Robert de Montesquiou, 1897, Musée d’Orsay, Parijs

Korting Dandy’s en Dames

Voor de colleges Dandy’s en Dames mag ik mijn lezers een korting aanbieden.

  • 10% korting
  • Korting geldt zowel op de reeks in de zaal (start nov 2021: Amsterdam en Den Haag / jan 2022: Amsterdam en Haarlem) als online (start nov 2021 en jan 2022)
  • Code: MISJA-DANDY
  • Via deze link wordt de korting automatisch al verrekend: https://www.vrijeacademie.nl/promos/MISJA-DANDY

Onderstaande quote van Audrey Hepburn kwam ik onlangs tegen:

The most important thing is to enjoy your life – to be happy – it’s all that matters ~ Audrey Hepburn

Ik geniet altijd erg van de mode lezingen die door Carien Kanters voor de Vrije Academie worden gegeven. Met deze quote in gedachten heb ik me daarom al aangemeld voor deze collegereeks. Wie weet treffen we elkaar!