Vrouwen met een passie voor kunst: Monica en Brigit

Vrouwen met een passie voor kunst: Monica en Brigit

Ze zijn samen op weg naar Bink36 in Den Haag waar kunst- en interieurstylist Monica Verweij (1966, rechts op de foto) haar atelier en galerie heeft (Verweij Frames). Beginnend beeldend kunstenaar Brigit Law-Loman (1972) heeft al meerdere van haar tekeningen door Monica laten inlijsten.

Mijn inlijst kunst

Monica: “Tijdens mijn kunstopleiding heb ik me al gespecialiseerd in het maken van passe partouts. Ik vond namelijk destijds al dat er beroerd werd ingelijst en dacht dat kan ik beter. Ik analyseer eerst een kunstwerk, pas daarna ga ik met de omlijsting aan de slag. En het hoeft ook niet bij één lijst te blijven, soms gebruik ik voor een kunstwerk meerdere baklijsten. Deze foto’s van het werk van Franco Costa laten duidelijk zien dat ik met mijn manier van inlijsten iets toevoeg aan het kunstwerk. De omlijsting wordt op die manier onderdeel van het werk en wordt één geheel. Ik voeg toe, maar het is wel belangrijk dat je eerst het kunstwerk blijft zien ”

Taal zonder woorden

Brigit: “Kunst is een taal zonder woorden. Het zal ermee te maken hebben dat Monica zelf kunstenaar is, waardoor zij mijn werk begrijpt.  Ik heb de ervaring dat andere lijstenmakers technisch heel goed zijn, maar ze spreken niet mijn kunsttaal en begrijpen mijn werk daardoor niet. Door de omlijsting die Monica ervoor maakt, wordt mijn verhaal sterker. Ik weet inmiddels welke kant ik op wil met mijn kunst. Tot voor kort tekende ik nog tussen werk en dagelijkse beslommeringen door, nu ben ik vastbesloten om er mijn beroep van te maken. Ik wil meer naar buiten treden met mijn werk en exposeren, te beginnen bij Art & Jazz in Monica’s atelier.”

Art & Jazz

Monica en Brigit leerden elkaar kennen bij Art & Jazz, een Haagse stichting die een podium creëert voor kunstenaars. Zoals met de exposities die vanaf 1 augustus (opening) tot november zijn gepland in het atelier van Monica. Birigit zal daar ook een van de exposanten zijn. Monica: “Art & Jazz wordt door de exposerende kunstenaars georganiseerd en voor deze periode heb ik mijn pand nu beschikbaar gesteld. Het is heel fijn dat ik daar de ruimte voor heb. Iedereen is van harte welkom, het is een mooie gelegenheid om andere kunstenaars te ontmoeten.” Brigit voeg eraan toe: “We hebben allebei een passie voor kunst. Monica ziet dingen in mijn werk die ik zelf niet kan verwoorden. Het is zo fijn dat iemand je zo goed begrijpt.”

Vrouwen met een passie voor kunst: Monica en Brigit

Monica is groot liefhebber van de schoenen van Jan Jansen. Ook op deze foto heeft ze er een paar aan. Op haar website vind je onder de button Binckhorst Blues een leuk filmpje met diverse modellen schoenen van Jan Jansen.