We houden van de Bretonse streep

 

 

Door Elly van Zutphen

De Bretonse streep

Wie heeft er geen blauwwit gestreept truitje in de kast liggen? Zowel Misja als ik hebben diverse ‘streepversies’ in de kast liggen. Op de foto zie je Misja in een origineel Saint James shirt, dat zij 30 jaar geleden in Bretagne kocht (wie wat bewaard, die heeft wat…). De Bretonse streep is niet uit het straatbeeld weg te denken, sterker nog het beroemde streepje is meer dan ooit aanwezig!

Geschiedenis

Van oorsprong is de Bretonse streep bedacht voor de Franse visserij. Hierbij de officiële versie: Een fijn breisel met een driekwart mouw of langer, een boothals en met 21 marineblauwe en witte strepen (elke streep staat symbool voor een overwinning van Napoleon!). Dankzij deze trui konden overboord geslagen zeelieden makkelijk worden opgespoord. In 1858 werd het shirt dan ook een officieel onderdeel van het Franse marine-uniform.

Coco Chanel

Het was Coco Chanel die oog had voor de mogelijkheden van de Bretonse look. In 1917 nam ze de gestreepte visserskleding op in haar collectie en een tijdloze dracht was geboren. Van Picasso tot Brigitte Bardot, ze liepen allemaal graag in het Bretonse streepje.

Brigitte Bardot en Marilyn Monroe

Coco Chanel en Audrey Hepburn

Jean Seberg en Jean Paul Belmondo

Picasso en James Dean

Varianten

Inmiddels komt de Bretonse streep in allerlei varianten terug in truien en vesten, jurken en mutsen, sjaals en espadrilles. En ze zijn er ook in allerlei kleuren, zoals in paars-wit, lichtblauw-zwart, zwart-wit of rood-wit. De Franse vissers mogen trots zijn!

 

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief met de beste artikelen.

Pin It on Pinterest

Share This