door: MisjaB

Willem Nijhof: "Mijn interesse in mode begon met schoenen..."

Mode en stijl

Willem, een man met stijl. Ik volg hem al een paar jaar op Instagram, maar ik moest nog even geduld hebben om hem te fotograferen voor mijn blog. Nu is hij inmiddels 51, dus het kan. We ontmoeten elkaar bij het Eye Filmmuseum, hij komt samen met z’n dochter Mischa. Zij heeft plannen om na de middelbare scbool naar de Foto- en Filmacademie te gaan. En heeft daarom interesse in alles wat daarmee te maken heeft. Willem (1967): “Ik ben geboren en getogen in Oene (Veluwe) en woon er nog steeds. Ik had een eigen autobedrijf dat ik tien jaar geleden heb verkocht om iets heel anders te gaan doen. Ik verkoop nu voor een bedrijf alles wat autodealers qua software nodig hebben: het zogenaamde Dealer Management System. Voor dit werk reis ik door het hele land. Dat is een van de redenen waardoor ik in mode geïnteresseerd ben geraakt.”

Willem Nijhof: "Mijn interesse in mode begon met schoenen..."

Herkenning

“Mijn interesse werd gewekt door de recycling van autobanden, waarvan o.a. mooie tassen en riemen worden gemaakt. Ik had er nooit eerder belangstelling voor gehad, maar vond het interessant te zien hoe mensen tot een ontwerp komen. Zo is ook de interesse voor schoenen begonnen en kleding in het algemeen. Het mooist vind ik te zien hoe ontwerpers met kleine details een schoen weer een nieuw gezicht kunnen geven. In de autobranche kijken ze wel op van mijn kledingstijl. Mijn baas liet me weten dat er twee klanten toch wat bezwaar hadden op mijn kleding. Ik heb het toen omgedraaid: de meeste mensen in deze branche komen in spijkerbroek met (geruit) overhemd, een colbert en aktetas. Als ik één keer ben geweest, herkennen ze me daarna. Ik zie het daarom ook als m’n visitekaartje.”

 

Willem Nijhof: "Mijn interesse in mode begon met schoenen..."

Inspiratie

“Ik geniet er erg van om door een stad te struinen en op die manier inspiratie op te doen. Zoals in Amsterdam en Antwerpen of Milaan. Af en toe ga ik naar een modebeurs en ik doe veel inspiratie op via internet, zoals filmpjes van shows, Instagram en Pinterest. Uiteindelijk creër ik daarmee mijn eigen stijl. Die stijl is toch redelijk basic, tikje conservatief met een kleine twist. Door mijn schoenen bijvoorbeeld. Veel ontwerpen van Ann Demeulemeester en Dries van Noten vind ik heel mooi. Walter van Beirendonck ook, maar voor mijzelf is het te heftig. Ik hou ook wel een beetje rekening met m’n omgeving. Als ik in Amsterdam ben voel ik me trouwens qua kleding het meest op m’n germak. Ik ga graag naar winkels als: Reflection, 2 PR  (o.a.Rick Owens), Tenue de Nîmes, Margriet NanningsX-Bank is, met al die verschillende Nederlandse ontwerpers onder één dak, ook heel inspirerend.”

Willem Nijhof: "Mijn interesse in mode begon met schoenen..."

Familie

“Gelukkig is mijn vrouw ook modebewust, net zoals onze beide dochters. We gaan graag met z’n vieren naar een stad. Maar qua winkelen heb ik de langste adem! Ik ga op een zaterdag ook graag in m’n eentje op pad of ik gebruik de pauze om even rond te kijken. Ik heb geen stijl icoon, ik combineer graag verschillende stijlen, zo ontstaat er iets wat precies goed voor mij is. Ik koop ook wel 2e hands, zoals bij Rosier 41, maar over het algemeen is dat is voor mannen toch veel lastiger te vinden.”

 

Kleding Willem:

zonnebril: Han Kjøbenhavn
broek: Daniel Andresen
T-shirt: Filippa K
schoenen: Sartoria Gold

kleding Mischa:

Broek: merkloos, gekocht in een vintage winkel in Brussel
Shirt: Minimum
Sneakers: Reebok

Willem Nijhof: "Mijn interesse in mode begon met schoenen..."

The making of…