Youthquake, het verlangen naar eeuwige jeugd

Foto Marc de Groot

In de Kunsthal Rotterdam is binnenkort (hopelijk) de tentoonstelling Youthquake, het verlangen naar eeuwige jeugd te zien. Een multimediale tentoonstelling over het tijdloos verlangen naar eeuwige jeugd. Het gaat over volwassen kinderen en jeugdige senioren. Er zijn historische mini-me’s, runways met tienermodellen en senior paradijsvogels te zien. In verschillende thema’s is te zien hoe mode, marketing en (sociale) media de afgelopen eeuw in de ban zijn geraakt van jonge mensen. Het woord ‘youthquake’ is in de jaren 60 bedacht door Vogue-redacteur Diana Vreeland. Zij gebruikte de term om plotselinge veranderingen in mode, muziek en gedragingen te omschrijven.

“Het is een brede tentoonstelling over hoe ‘jong’ zijn vanaf de vorige eeuw uitbundig wordt gevierd: in het straatbeeld, reclames en (social) media. In de tentoonstelling zijn fotoseries, video’s en modestukken te zien. Denk aan historische stukken uit de 19e eeuw, toen kinderkleding nog niet bestond, prachtige flapper-dresses uit de jaren 20, maar ook psychedelische minijurken; de mode van Mary Quant” aldus de website van het museum.

Voor altijd jong

Dat mode de tijdgeest reflecteert, illustreren talloze stukken uit de collectie van Modemuseum Hasselt. Opkomende emancipatie, klassengelijkheid en toegenomen vrijetijdsbesteding luiden in de jaren 1920 het tijdperk van de garçonne in. Vrouwen dragen soepel vallende paillettenjurken en jongensachtige kapsels. De jonge generatie zet zich af tegen hun ouders met eigen kleding, muziek en taalgebruik. In de zestiger jaren rebelleert de jeugd opnieuw tegen de heersende normen van oudere generaties. Door de komst van massamedia ontstaat een sterke jeugdcultuur.”

 

 

 

Iris Apfel

In de tentoonstelling – die is gemaakt door modehuis MAISON the FAUX – zijn fotoseries en videos te zien van senioren die tot ware stijliconen zijn uitgegroeid, zoals van de nu 99-jarige Iris Apfel. “In het straatbeeld, reclames en (social) media wordt het verlangen om eeuwig jong te blijven breed uitgedragen. Mode is bij uitstek het domein dat ons mogelijkheden biedt leeftijdloos te zijn, of in ieder geval te lijken. Modeontwerpers, beroemdheden en stijliconen op leeftijd spelen er in hun looks mee.”

Youthquake, het verlangen naar eeuwige jeugd

Advanced Style

Heel erg benieuwd ben ik naar de foto’s van Ari Seth Cohen die voor deze tentoonstelling zijn gekozen. Deze foto van hem –  samen met een van de stellen die hij fotografeerde – maakte in ik augustus 2019. Hij was toen in Amsterdam ter promotie van zijn nieuwste boek. Ook kijk ik uit naar de foto’s van Rotterdamer Harmen Meinsma. Hij maakt (studio) foto’s van oudere (Nederlandse) modellen en creërt voor ieder een heel eigen ‘advanced style’ om ze daarmee vervolgens in de schijnwerpers te zetten.

Youthquake, het verlangen naar eeuwige jeugd

De Australische modellen van Ari Seth Cohen samen met onze eigen Kleurrijk 60 plus dames.

 

Ik geloof eerlijk gezegd niet dat ik zelf zo verlang naar eeuwige jeugd. Maar dat neemt niet weg dat deze tentoonstelling wel echt iets is om naar uit te kijken! Op dit moment (16-2-2020) is er nog geen datum bekend wanneer de tentoonstelling opent. Gelukkig hebben we nog even de tijd, want de tentoonstelling loopt in ieder geval  tot en met 13 juni 2021. Volgens mij moet dat lukken! Hou daarom de website van de Kunsthal in de gaten. En wie weet treffen we elkaar!