door MisjaB

Zo moeder, zo dochter: Mainstreet Leiden

Parijs september 2017

Mainstreet in Leiden

In september 2017 fotografeerde ik ze samen voorafgaand aan een show van Dries van Noten in Parijs. Later bleken het Brigitte en haar dochter Eveline uit Leiden te zijn, die samen een mode winkel runnen. Dat maakte nieuwsgierig, dus op naar Leiden. Mainstreet vind je in het centrum van de stad. In een mooi, authentiek en heel smaakvol ingericht pand.

Zo moeder, zo dochter: Mainstreet Leiden

Moeder

Brigitte: “Toen ik 30 jaar geleden m’n eigen winkel begon was ik de eerste in Nederland die Dries van Noten ging verkopen en ook voor zijn shows werd uitgenodigd. Ik heb geen favoriete ontwerper, het is moeilijk kiezen door de diversiteit en aanbod van de verschillende ontwerpers. Ik ben wel altijd op zoek naar ‘bezieling’ in hun werk, dat moet ik in hun ontwerpen in ieder geval terugzien. Ik heb gevoel voor bijzondere details en mooie stoffen. We zijn ook elk seizoen op zoek naar nieuwe ontwerpers, met werk dat past bij de rest van de collectie die we verkopen. Zo hebben Mooiloop uit Gent een paar seizoenen gevolgd, nu verkopen we het inmiddels ook. Want kleding van verschillende ontwerpers combineren is ook een uitdaging. Het is heel bijzonder om nu met m’n dochter samen te werken. Heel fijn om ook mijn kennis te kunnen doorgeven.”

Dochter

Evelien: “Onze klanten zijn vrouwen die bewust hun kleding kiezen. Ze volgen niet klakkeloos trends, maar bouwen stap-voor-stap een mooie garderobe op. Er zijn klanten die bijvoorbeeld jaren geleden een kledingstuk van Dries van Noten hebben gekocht en daar nog steeds heel blij mee zijn. En het weer combineren met nieuwe items. Wij merken dat mensen graag komen voor een goed advies en het zeer op prijs stellen dat we meedenken. Deze vrouwen komen uit binnen- en buitenland en hebben er de omweg graag voor over. Ik heb een opleiding AMFI fashion management gevolgd en stage gelopen op de marketing afdeling bij Vivienne Westwood. Daarna heb ik verschillende banen gehad, o.a. bij Ilja Visser. Mijn moeder en ik werken nu ruim 6 jaar samen. Hoe pittig het samenwerken soms ook is, uiteindelijk is het ook heel erg leuk. En het levert goede resultaten op, we vullen elkaar goed aan. Ik heb geen favoriete ontwerper, Dries van Noten is natuurlijk een stabiele factor. Maar de laatste tijd ben ik blij verrast door het werk van Christian Wijnants. Hij is iets modieuzer, tóch elegant en niet al te trendy.”

Zo moeder, zo dochter: Mainstreet Leiden

Het Schatkamertje

Op de eerste verdieping van het pand wacht nog een verrassing: Het Schatkamertje. Het is net zo smaakvol ingericht als de benedenverdieping, maar het blijkt een designer outlet. Met kleding, schoenen en accessoires voor aantrekkelijke prijzen. Van alle merken die beneden ook hangen, zoals Rundholz, Zenggi, Annemie Verbeke, Dries van Noten. Eveline: “Het was voorheen ons magazijn, maar we hebben van deze ruimte een ‘schatkamertje’ gemaakt. Het is vanaf eind april tot eind juli en vanaf 1 november tot eind januari elke vrijdag (10.00 -18.00 u) en zaterdag (10.00 – 17.00 u) geopend.”

 

Details zijn belangrijk bij Mainstreet. Er is daarom ook een zitje gecreëerd voor ‘de wachtende man of vrouw’.

Mainstreet
Haarlemmerstraat 18
2312 GA Leiden